Danmarks vakreste sommereventyr er straks her igjen. Lørdag åpner portene for en festivalhungrig horde som stålsetter seg i åtte døgn på Roskilde-festivalen.

Som alltid bugner det over av sterke navn som er trykket på festivalplakaten. Og fordi du definitivt ikke rekker å stikke hodet innom hver og én, ja, kanskje ikke mer enn et par fordi camplivet uforventet ender opp med å stjele mesteparten av tiden, rekker vi ut en hjelpende hånd.

Her er ti artister og band du burde ta deg tiden til når du først er der:

AO ny.jpg

Jeg liker å pushe Angel Olsen på folk, og nå med en ekstra god grunn. Etter at hun gav ut My Woman føles det som hun live har fått en ny glød og glede av å stå på scena, og det samme gjelder bandet som tråler med henne. Forskjellen i spillejobben på Øya for noen år tilbake og Primavera Sound i år er mer enn betraktelig, og gjør det til en klar anbefaling.

Sample-magikerne fra Australia gjorde et comeback i fjor med Wildflower, hele 16 år etter de gav ut den mesterlige debuten Since I Left You. De avlyste Øya i fjor, men vi får satse på at de ikke gjør det samme på Roskilde. Med tanke på selve materialet de sitter på, og at de i tillegg til platespillere har med band på scena; hvordan kan dette slå feil?

Du ble kanskje bergtatt av Future Islands på Øya for noen år tilbake, med én av 2010-tallets ultimate sommerlåter og frontfigur Sam Herrings upåklagelige scenetilværelse og skøytedansing. Ikke? Vel, sørg for å oppleve det nå, for dette er folk som på ekte legger sjela si i liveopptredenene sine. 

Som den store vokalisten han er viste Hamilton Leithauser at han virkelig kan gønne på live, ref. Primavera Sound i år. Det gjør han i anledning den eventyrlige plata I Had A Dream That You Were Mine som han gav ut med Rostam (tidl. Vampire Weekend) i fjor. Roskilde selv sier det faktisk best: "This is music to make you dream, cry and smile and to make you believe in the magic of music". 

Kanskje veldig åpenbart, men sånn får det være. Electro-house-duoen har kanskje ikke frelst folk like hardt med de to siste platene sine som de gjorde med ti år gamle Cross, men det er sannsynlig at de kommer til å pumpe selv de dvaskeste av disse låtene med steroider når de spiller. Måten de trikser og mikser denne musikken har i hvert fall hørtes sabla fett ut på livematerialet de har gitt ut.

LA-artisten Kevin Morby slo for alvor gjennom i fjor med Singing Saw, allerede deklarert av steder som The Line of Best Fit som ett av årets beste album. Om vi har sola på vår side når han spiller, er det perfekt livemusikk å ta en pils eller annen leskende drikk til i gode venners lag - og den ene soloen fra "I Have Been To The Mountain" gjør definitivt susen.

Punkete surfe-rock om sommeren på festival? Det er tvilsomt at det finnes noe som er mindre syndig enn akkurat det. Derfor burde en visitt av Priests på Roskilde være som hånd i hanske, fot i sandal, smør på brødskiva osv.

Skulle du være på Roskilde, men ha meningen om at festivalen "ikke er som før", med følelsen av at rockerøttene som hadde grodd så dypt har blitt neglisjert; Red Fang vil gjøre alt mye bedre med sin svette, brautende heavy metal, og de tar med seg alt de har ut på scenegulvet.

SHAME.jpg

Disse fem post-punka 19-åringene fra Brixton i London var soleklart det aller beste, raffeste og mest virile som dukket opp på by:Larm i år. Derfor burde du se dem. Punktum.

Slowdive.jpg

Shoegaze-legender. Ferdig snakka. Ikke overbevist? Greit nok. Når det kommer til shoegaze står Slowdive nærmest side om side med My Bloody Valentine, kanskje aller mest for 94-plata Souvlaki. De har også nye suggerende og dreamy lekkerbiskener som denne, og jeg blir overraska om dette ikke blir - i ordenes rette forstand - en deilig musikalsk affære. 

Og, selvfølgelig, blir det verdt å få med seg de større navnene som Arcade Fire, Moderat, Solange, Foo Fighters, Father John Misty, og kanskje til og med The Jesus & Mary Chain, Freddie Gibbs, Alex Cameron, Warpaint, for å nevne noen dråper i havet. God festival!