Låter du (potensielt) har gått glipp av i sommer

Etter et betraktelig storefri, fra midten av mai og fram til nå, skrus krana på igjen. Her er 18 låter som i det minste har prega mitt soundtrack for sommeren.

The Districts - If Before I Wake
Amerikanerne signert til Fat Possum slapp tredjeskiva si Popular Manipulations for noen uker siden. Denne låta kom imidlertid i mai, og selv om skiva ikke har satt noe nevneverdig inntrykk, er dette en knallbra åpningslåt, spesielt takket være vokalarbeidet og oppbygninga de har lagt inn her. 

Kevin Morby - City Music
Tittelsporet på Morbys nye skive går gjennom flere faser. Den starter mildt med rent og pent gitarfingerspill og bass, som over tid suppleres med sang og en bastant beat, før energinivået økes betraktelig mot slutten. Nydelig sommerrock, rett og slett.

Arcade Fire - Signs of Life
Sukk. Så skjedde det Arcade Fire også; ødela en god streak med fantastisk ujevne Everything Now (så kan man alltids diskutere om det allerede skjedde med Reflektor). Men alt var ikke krise, som f.eks Signs of Life. Ser du litt bort fra tekst er selve musikken ganske så fengende og med et realt hook, på linje med det noe av det sterkeste fra forrige skive. Den har i det minste gått noen runder hos meg. 

Fleet Foxes - On Another Ocean (January / June)
Crack-Up, som egentlig skulle hete Ylajali før Robin Pecknold innså Hamsuns sympati for nazismen. Men uansett hvordan du vil tolke tittelen, er denne ikke helt erketypiske FF-skiva så langt min kandidat for årets album.

Dette er i stor grad på grunnet de mange vakre kontrastene som preger skiva tungt, slik som på denne låta, On Another Ocean, som starter med et slags vinterstemning før den med et mykt punch bryter over i den drøyt catchy June-delen. Den gir et inntrykk av Pecknolds mesterlige visjon for denne skiva.

Japanese Breakfast - Boyish
Oppfølgeren til fjorårs-debuten Psychopomp kom allerede i i sommer med Sounds from Another Planet. Med flere nydelige låter er følelsesmassive Boyish ett av kuttene som for alvor skiller seg ut. 

Childhood - Californian Light
Ja, denne funky godbiten ble sluppet tidligere enn sommeren som en singel, men jeg gjetter at de ikke er det mest åpenbare bandet å ramle over med mindre du bevisst så dem på Øya. Californian Light er skikkelig digg, og stammer fra andreskiva deres Universal High som kom i juli.

Golden Retriever - Sunsight
Litt ambient inn i miksen også gjør seg, en sjanger jeg for alvor har fattet interesse for i 2017. Portland, Oregon-duoen har gitt ut musikk sammen siden 2010, senest nå med Rotations denne sommeren. Sunsight har vært en av mine go-to-låter når jeg har vært lei av alt annet jeg har hørt på, med sine delikate lyder og saksofonen (?) som løfter det hele.

Girrafage (feat. Matosic) - Slowly
Perfekt solfylt og glitchy elektronika som minner om Madeon, med deilige vibber hele veien.

Iglooghost - Bug Thief
Denne låta her, utgitt på Flying Lotus sitt label Brainfeeder, er derimot som å høre Cashmere Cat på steroider, og er et utrolig fornøyelig og fargesprakende elektronika-kaos.

Moses Sumney - Quarrel
Mannen med gullstrupen. Sumney er en stor, stor stemme, og på denne nye singelen har han skapt noe som minner sterkt om noe Thom Yorke kunne snekra sammen på fritiden under eget sitt navn. Det er ganske delikat og varm sang som vitner om hvilke enorme musikalske evner Sumney har i seg.

Destroyer - Sky's Grey
Ingen andre høres ut som Dan Bejar, som nå er tilbake og som om kort tid slipper KenSky's Grey sørger automatisk for at jeg gleder meg enormt til å høre denne skiva, som er typisk Bejar og som må høres for å forstås. Igjen føles det som lite kan gå galt med måten han lager musikk på. 

Twin Peaks - Shake Your Lonely/Sun And The Trees
Bandet som ba om å bli forvekslet med én av tidenes mest populære tv-serier slapp for noen uker siden en dobbel låtutgivelse. Jeg har aldri helt latt meg fenge av dem tidligere, men Shake Your Lonely er kanskje min sommerlåt over alle andre låter i sommer. Det er søt gitarmusikk med blåsere og velplassert kvinnelig koring.

På andre siden er mindre glade Sun And The Trees, som igjen viser en dreamy sound fra bandet som sjeldent har blitt brukt før. Partiet før refrenget er spesielt dritbra, sammen med gitaren og saksofonen som parres sammen etterpå.

Dent May - Picture On A Screen
Som en slags ode til jpeg-filformatet har Dent May skrevet Picture On A Screen, som jeg kort vil beskrive som en skikkelig gøyal gitarpop-sang #sijatiltrompeten.

Emily Haines & The Soft Skeleton - Statuette
Si hva du vil om Emily Haines sitt band Metric, men ikke undervurder soloarbeidet hennes. Det er ti år siden hun slapp første album under samme navn, og oppfølgeren er Choir of The Mind, der du blant annet finner singelen Statuette.

Denne er også soleklart én av mine favorittlåter denne sommeren takket være måten hun synger på matchet med elegante rytmer og finfine pianoakkorder, og ikke minst mellompartiet mikser det opp litt før hun finner tilbake til den gode grooven. 

Ariel Pink Just Like Heaven
Som mange andre her gjør Ariel Pink (solo) seg klar for albumslipp denne høsten, blant annet med gazete og fortryllende Just Like Heaven

Grizzly Bear - Wasted Acres
Enorme forventinger har vært knyttet til Painted Ruins. Grizzly Bear er tross alt ett av de bandene som ca alltid leverer et solid og unikt produkt. Albumet er ikke så aller verst, men kommer neppe til å toppe noen kåringer i år. Grooven og harmoniene i åpningssporets andre refreng, altså Wasted Acres, er imidlertid noe jeg har vært totalt hekta på. 

Clairo - Pretty Girl
Amerikaner, og Jakob Ogawa-kollaboratør, Clairo bruker tilsynelatende Garageband for å lage musikken sin, eller det høres i hvert fall sånn ut. Sounden er i hvert fall ikke preget av dyrt utstyr, men det gjør ingenting. Hun viser at hun er inne på noe med Pretty Girl. Jeg hadde refrenget på hjernen i dagevis etter jeg fant den, og etter å ha hørt litt er det i grunn en ganske finurlig lo-fi låt, fra tekst til selve musikken. Den har i det minste satt en ordentlig inntrykk.